05 април 2011

Снимки от Египет

В началото на април 2009 год. имах щастието да посетя Египет.
Върнах се с над 2000 снимки, малка част от които бих искал да споделя с вас.
Разделил съм ги в пет албума - Кайро, Пирамидите, Луксор, Ел Гуна и Бедуинско селище.

Кайро

Кайро е 20-милионен град, в който има само един светофар!?!

Движението е невъобразим хаос, канонада от клаксони и нахалство, от което нашите таксиметрови шофьори биха се стъписали. Автомобилният парк е на 30-50 години. Не може да се види Мерцедес или BMW.

Смогът се реже с нож, улиците са мръсни, фасадите неизмазани, хората - зле облечени. Жените - задължително забрадени.

И все пак, има един чар, който трудно може да се опише.

Албумът, който ви предлагам, включва 60 снимки, част от които са правени от автобус.


Пирамидите

В Египет има над 100 пирамиди. Най-известна е Хеопсовата, изградена в Гиза, вече в рамките на столицата Кайро. Тя е прочута още като Великата пирамида, и е най-старият запазил се архитектурен паметник, едно от Седемте чудеса на света.

Построена е за около 20 години и е завършена ок. 2580 г. пр.н.е.

В Гиза могат да се видят още две пирамиди, както и прочутият Сфинкс.

Предлагам ви 20 снимки.


Луксор

Луксор е древната столица на египетските фараони. Тук се намират грандиозният храмов комплекс Карнак, Храмът на царица Хатшепсут - единствената жена-фараон (името й е споменато в Библията, като майка осиновителка на Мойсей), Долината на фараоните с изключително красиви гробници, Колосите на Мемнон, Алеята на сфинксите.

Предлагам ви 60 снимки.




Ел Гуна

Ел Гуна (на арабски лагуна) е курортен град в Египет на 20 км северно от Хургада на самия бряг на Червено море. Наричат го още Египетската Венеция, защото е изграден върху група островчета, свързани с красиви мостове. На големина е почти колкото центъра на Лондон. Египетската групировка Ораском изгражда в пустинята и притежава целия курортен град. Състои се от 14 различни хотела - от малки за семейства до големи 5-звездни на плажа. Частни лица също могат да закупуват къщи или апартаменти. Един от тях е Филип Киркоров. Инфраструктурата е добра. Водно-пречиствателни станции преработват отточните води за напояване на голф игрищата и хотелските градини. Водно-преработвателни станции пък захранват града с питейна вода (естествено не може да се пие). В града се намира болница по европейски стандарти със зъболекари, декомпресионна камера за гмуркачи и аптека.

Бяхме настанени в бунгала, построени на колове в морето.

Предлагам ви 60 снимки.




Бедуинско селище

Посетихме Бедуинско селище в подножието на планините на 30-тина километра западно от Хургада. Освен среща с истински бедуини, екскурзията включваше джип сафари, управление на открити четириместни коли и квадроциклети (по 30 мин.), яздене на камили и коне, ориенталски танци, факир шоу, кобра шоу, и наблюдаване на нощното небе с телескоп. Времетраене - от 12 до 20 ч. Включен обяд (барбекю). Цената е 80 лв. (колко струва разходка с джет на нашето черноморие?).

Предлагам ви 40 снимки.




Приятно гледане!

 .