04 юли 2016

Гаутама Буда - мисли


Тайната на здравето и за двете - ума и тялото - не е да скърбите за миналото, нито да се тревожите за бъдещето, а да живеете в настоящия момент разумно и добросъвестно.

В края на краищата тези неща са най-важни:
Колко силно сте обичали?
Колко пълноценно сте живели?
Колко дълбоко сте били в Настоящето?

Колкото и свещени текстове да сте чели, колкото и неща да сте изговорили, каква е ползата, ако не действате в съответствие с тях?

Няма нищо по-ужасно от навика да се съмняваме. Съмнението разделя хората. То е отрова, която разтрогва приятелства и разбива връзки. То е трън, който дразни и причинява болка; то е меч, който убива.

Можете да търсите в цялата вселена някого, който е по-достоен за вашата любов и привързаност от вас самите и да не откриете никъде такъв човек. Вие самите, както и всяко същество в цялата вселена, заслужавате вашата любов и привързаност.

Всичко, което сме е резултат от това, което сме мислили: то се основава на нашите мисли и е съставено от нашите мисли. Ако човек говори или действа с лоши намерения, страданието го следва, както колелото следва копитото на животното, което тегли каруцата... Ако човек говори или действа с добра мисъл, щастието го следва като сянка, която никога не го напуска.

Никой не може да ни спаси, освен ние самите. Никой не може и никой не би трябвало. Ние самите трябва да извървим Пътя.

Мирът идва отвътре. Не го търсете навън.

Можете да изгубите само това, в което сте се вкопчили.

Три неща не можете да криете дълго: Луната, Слънцето и Истината"

Не вярвайте в нещо, просто защото сте го чули. Не вярвайте в нещо, просто защото някой го е казал или се носи като слух. Не вярвайте в нещо, просто защото е записано в религиозни книги. Не вярвайте в нещо само заради авторитета на вашите учители и по-възрастните. Не вярвайте в традициите, защото са били предавани в продължение на много поколения. Но, след наблюдение и анализ, когато установите, че нещо е в съгласие с разума и е за доброто и благото на всички, тогава го приемете и живейте според него.

Да се гневите е като да сграбчите горещ въглен с намерението да го хвърлите по някой друг; вие сте този, който получава изгаряния.

Нека да се издигнем и бъдем благодарни, защото ако не сме научили много, поне научихме малко и ако не сме научили малко, поне не сме болни и ако сме болни, поне не сме мъртви; така че, нека всички бъдем благодарни.

Всяка сутрин се раждаме отново. Това, което правим днес, е най-важното.

Вашата цел в живота е да откриете своята цел и да й отдадете цялото си сърце и душа.

Няма път към щастието, щастието е пътят.

Не вярвайте на нищо, без значение къде сте го прочели, или кой го е казал, без значение дали сте го казали вие, освен ако не е в съгласие с вашето собствено виждане и здрав разум.

Ако истински обичате себе си, вие никога не бихте наранили друго същество.

Човек не е наричан мъдър, понеже все говори и говори; а ако е спокоен, любящ и безстрашен, тогава той наистина е наричан мъдър.

Вие няма да бъдете наказани за своя гняв, ще бъдете наказани от своя гняв.

Ако вашето състрадание не включва вас самия, то е непълно.

Болката е сигурна, страданието е избор.



 .