24 януари 2017

Медитация чрез броене на издишванията


По „Триминутна медитация“
на Дейвид Харп

Това е най-лесната за изпълнение медитация, която съм практикувал. Тя е кратка и можем да я правим навсякъде. Ефектът е незабавен - откъсване от мисловния поток.

Ето как я описва Дейвид в чудесната си книга:

Започнете тази медитация, докато седите удобно на тихо място с изправен гръб, стъпала, поставени на пода, ръце в скута.

Просто при всеки дъх преброявайте на ум издишването: "Вдишвам... едно, вдишвам... две, вдишвам... три, вдишвам... четири". След това започнете отново с "Вдишвам... едно." Опитайте веднъж сега, преди да продължите да четете.

После продължете да четете инструкциите, които следват, и опитайте тази медитация отново. Стремете се да не объркате броенето, а също така да не променяте или регулирате дишането си по какъвто и да било начин. Вижте дали можете да почувствате физическото усещане около всеки дъх - и при вдишването, и при издишването, - докато той преминава през носа или устата. Как усещате дъха си - топъл или студен? Бърз или бавен?

Ако се уловите, че мислите за нещо друго, освен за усещането на дъха си и броя на издишванията, върнете се на съсредоточаването върху усещането за дишане и върху поредността на вдишването. Ако не сте напълно сигурни до кое по ред издишване сте стигнали, веднага започнете с: "Вдишвам... едно". Никакво осъждане, никакви мисли от сорта: "Пак оплесках броенето", просто отново "Вдишвам... едно".

Когато се наслаждавате на любимо хоби, като корабомоделизъм или шиене, вашите мисли обикновено се съсредоточават направо върху това, което правите. Интарзията или бродирането стават вашите "предпочитани" мисли. А сега разглеждайте броенето на всеки дъх и усещането за всеки дъх като ваши "предпочитани" мисли. Така че други мисли, като спомени, планове, страхове, желания, обяд или каквото и да било друго, ще бъдат просто нежно заменени - още щом ги забележите да се промъкват, - от "Вдишвам... едно, вдишвам... две" и т.н. А те ще се промъкват! Разбира се, трудно е да останете съсредоточени, но е необичайно удовлетворяващо, когато става все по-естествено.

Красотата на тази медитация е в това, че веднъж като я усвоите, можете да я практикувате навсякъде! Опитайте в автобуса или по време на дълга, скучна среща. Подобно на всички "пречистващи ума" упражнения, с малко практика дихателната медитация води до нарастване на едно прелестно мирно и спокойно чувство. 



Вижте също: Ходеща медитация | Трансцендентална Медитация | Лечебна медитация с използване на цветове | Какво е медитация?


 .