25 май 2017

За съденето на другите


По американския духовен учител и автор
на бестселъра "Бъди тук сега"  
Рам Дас


Наблюдавайте как умът ви съди (преценява). Осъждането идва отчасти от вашия собствен страх. Вие съдите други хора, защото не се чувствате комфортно със себе си. Съдейки, вие разбирате къде стоите в сравнение с другите. Съдещият ум е много сепаративен. Той разделя. Разделянето затваря сърцето ви. Ако затворите сърцето си за някого, вие продължавате вашето и неговото страдание. Изоставянето на преценката означава да се научите да оценявате вашите затруднения и затрудненията на другите с отворено сърце, вместо с осъждане. Тогава можете да позволите на себе си и другите просто да бъдете, без разделение.

Единствената игра в живота е играта на съществуване, която включва висини и спадове. Всеки път, когато отблъсквате нещо, то си остава там. Купчината боклук под килима става много голяма. Вашите спадове всъщност се оказват по-интересни от висините ви, защото провалите ви показват къде грешите, върху какво трябва още да поработите.

Просто кажете: "Благодаря за урока." Не е нужно да преценявате другия. Трябва да работите върху себе си.

Когато някой провокира гнева ви, единствената причина, поради която се ядосвате, е че се вкопчвате в това как смятате, че нещата трябва да бъдат. Вие отричате как са в действителност. Тогава разбирате, че очакванията на вашия ум са причината, създаваща собствения ви ад. Когато се разочаровате, че нещо не става така, както сте мислили, че трябва бъде, изследвайте начина си на мислене, а не само нещото, което ви фрустрира. Ще видите, че голяма част от емоционално страдание е създадено от вашите модели за това, каква трябва да бъде Вселената и вашето нежелание да й позволите да бъде такава, каквато е.

Източник: https://www.ramdass.org/judgment-others/


  .